A janë cigare elektronike një alternativë e sigurt për pirjen e duhanit? Zakonisht, zgjidhja përmban nikotinë.


A janë cigare elektronike një alternativë e sigurt për pirjen e duhanit? Zakonisht, zgjidhja përmban nikotinë.

Qëllimi është të sigurojmë ndjesinë e thithjes së tymit të duhanit, pa tym. një sërë formash. Disa duken si disqet USB dhe të tjerët duken si stilolapsa, për shembull. .

Ligji federal i Shteteve të Bashkuara nuk lejon shitjen e produkteve të duhanit për njerëzit nën moshën 21 vjeç. Sidoqoftë, një shqetësim i madh për avullimin është tërheqja e tij për të rinjtë.

Vaping është popullor në mesin e adoleshentëve. Në fakt, tani është forma më e njohur e përdorimit të duhanit midis të rinjve në Sh.B.A, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Më poshtë, mësoni se çfarë e-cigaresh përmbajnë, si funksionojnë ato dhe çfarë hulumtimi tregon për rreziqet e tyre për shëndetin. , ose avullimi, dëmtimi i mushkërive të lidhura me përdorimin e produktit, ose vlerësimi. Deri në shkurt 2020, mjekët kishin konfirmuar 2,807 raste dhe 68 vdekje nga kjo sëmundje, sipas CDC. Hetimet po vazhdojnë.

Cilat

janë cigare elektronike? ngas Lëngu brenda mund të nuhasë frutat, por mund të ketë një përmbajtje të lartë nikotine. Ata u shfaqën në tregun e Sh.B.A në 2015 dhe tani janë marka më e shitur e cigareve elektronike në vend.

Ekziston shqetësimi për të rinjtë që përdorin Juul. Rimbushjet vijnë në aromë të tilla si kastravec i ftohtë, mango dhe nenexhik, të cilat mund të duken të natyrshme dhe të padëmshme, por një rimbushje e vetme Juul përmban po aq nikotinë sa një pako prej 20 cigaresh.

si funksionojnë

Shumica e cigareve elektronike përbëhen nga pjesët e mëposhtme:

Gëlltitja: Kjo është një fishek i fiksuar në fund të një tubi . Brenda është një filxhan i vogël plastik që përmban material absorbues të njomur në një zgjidhje të lëngshme. Bateria: Kjo fuqizon elementin e ngrohjes.

Sensori: Kjo aktivizon ngrohësin kur përdoruesi thith në pajisje.

Zgjidhja: e-e lëngshme, ose e-lëng, përmban një kombinim të nikotinës, një bazë, e cila zakonisht është propilen glikol, dhe aromatizues.

Kur përdoruesi thith në gojën, elementi i ngrohjes avullon zgjidhjen, të cilën personi më pas "avullon" ose thith. Përmbajtja e nikotinës së lëngut mund të shkojë nga "shumë e lartë" deri në zero. Disa cigare elektronike shijojnë si cigare tradicionale dhe madje imitojnë shijet e markave specifike. Alternativa e shëndetshme. > CDC këshillon kundër avullimit nëse njerëzit:

7 Arsyet për të shmangur cigare elektronike

Më poshtë janë shtatë arsye pse cigare elektronike mund të jenë të dëmshme:

1. Zakonisht ato përmbajnë nikotinë

Shumica e cigareve elektronike përmbajnë nikotinë, e cila është e rrezikshme sepse:

 • është formimi i zakonit
 • ndikon në zhvillimin e trurit, i cili Vazhdon deri në moshën rreth 25 vjeç
 • Mund të dëmtojë një fetus gjatë shtatëzanisë

2. Ato përmbajnë toksina të tjera

Shoqata Amerikane e Mushkërive rendit një numër toksinash, përtej nikotinës, që shfaqen në cigare elektronike. Midis tyre janë:

 • Karcinogjenët, të tilla si acetaldehidi dhe formaldehidi
 • Acrolein, një vrasës i barërave Kompleksi në shterin e makinës
 • diacetil, një kimikate e lidhur me bronkiolitin, e cila është një gjendje shëndetësore që ndonjëherë quhet "mushkëria kokoshka"
 • Propilen glikol, i përdorur në antifriz
 • metale të rrezikshme, të tilla si plumbi dhe kadmiumi
 • grimca të tjera të minutës që mund të hyjnë në mushkëri

Shumë nga këto janë gjithashtu në cigare tradicionale.

3. Largimi i pirjes së duhanit mund të jetë më i vështirë

Njerëzit që kalojnë nga cigare tradicionale në produktet elektronike mund të heqin dorë nga marrja e ndihmës mjekësore ose prova e mjeteve të provuara që mund të ndihmojnë në braktisjen. Kjo mund të vonojë ose madje të parandalojë që një person të braktisë pirjen e duhanit. Ato shkaktojnë tymin e dorës së dytë

Vaping prodhon tym të dorës së dytë. Meqenëse cigare elektronike shpesh përmbajnë të njëjtat kimikate si cigare tradicionale, tymi i prodhuar nga vaping mund të jetë toksik për njerëzit aty pranë.

5. Ata mund të mos e pengojnë pirjen e duhanit adoleshent

Marketingu i cigareve elektronike dhe gama e aromave të tyre mund të japë përshtypjen se avullimi nuk është i dëmshëm.

Kjo mesazh mund të tundojë njerëzit, përfshirë adoleshentët, për të filluar vaping. Sidoqoftë, avullimi në fillim mund të rrisë shanset për të pirë duhan cigare të zakonshme më vonë në jetë. bashkëmoshatarët.

6. Ata mund të dëmtojnë trurin

tek të rinjtë, përdorimi i nikotinës mund të ndikojë në sistemin e shpërblimit në tru. Me kalimin e kohës, kjo mund të bëjë përdorimin e ilaçeve të tjera, të tilla si kokaina, më e këndshme, sipas Institutit Kombëtar për Abuzimin e Drogës (NIDA).

Përveç kësaj, përdorimi i nikotinës mund të ndikojë në zonat e një të riu truri që janë përgjegjës për vëmendjen dhe mësimin.

Ai gjithashtu mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve të humorit dhe problemeve me kontrollin e impulsit.

7. Përdorimi eksperimental mund të jetë më i rrezikshëm

duke eksperimentuar me mënyra të ndryshme të përdorimit të materialeve të vaping mund të jetë gjithashtu i rrezikshëm.

Si shembull, NIDA tregon praktikën e "pikimit". Kjo përfshin zgjidhje thithëse të pikuara drejtpërdrejt në spiralen e ngrohësit "për të prodhuar një hit më të fortë në fyt". Rreziqet specifike të këtyre praktikave janë akoma të paqarta. Deri më tani, duket se efektet mund të shkojnë gjerësisht. Rezultatet e studimeve të bazuara në laborator, përfshirë disa tek kafshët, sugjerojnë që komponimet e quajtura nitrosamines në cigare elektronike mund të dëmtojnë ADN-në, sipas hulumtimit të vitit 2018. Ekipi raportoi se qelizat e mushkërive ishin më pak në gjendje të riparohen veten pas ekspozimit ndaj tymit të cigareve elektronike. Tymi gjithashtu shkaktoi dëme në mushkëri dhe fshikëza të minjve, duke treguar që mund të rrisë rreziqet e zhvillimit të kancerit të mushkërive dhe fshikëzës.

Ndërkohë, një studim në 90 duhanpirës, i botuar gjithashtu në vitin 2019, zbuloi se avullimi mund të jetë më i varur sesa pirja e duhanit të cigareve konvencionale. Për më tepër, një përmbledhje e studimeve në vitin 2019 arriti në përfundimin se avullimi ka shumë të ngjarë të:

 • Ekspozoni përdoruesit në kimikate toksike
 • Rritni rrezikun e varësisë nga nikotina Në mesin e të rinjve
 • Mund të rrisë shanset që njerëzit të kalojnë në produktet tradicionale të duhanit
 • Takej

  Provat aktuale tregojnë se përdorimi i cigareve elektronike është i rrezikshëm, veçanërisht për të rinjtë dhe njerëzit që nuk kanë pirë duhan.

  ndërsa ata mund të ndihmojnë disa njerëz Ndaloni pirjen e duhanit, produktet e avullimit nuk kanë miratimin e FDA si një mjet për të lënë largimin. E-cigare madje mund t’i mbajnë njerëzit të mos provojnë metoda të provuara të heqjes dorë nga pirja e duhanit.

  Disa shtete kanë imponuar kufizime në shitjen e cigareve elektronike. Ekzistojnë gjithashtu kufizime në lëngje me aromë që mund të jenë më tërheqëse për të rinjtë.

  cigare elektronike janë produkte të bazuara në nikotinë, dhe asnjë përdorim i nikotinës nuk është i sigurt. Derisa të dimë më shumë, është ndoshta më mirë të shmangni këto produkte kurdo që të jetë e mundur, duke përfshirë tymin e dorës së dytë. Pirja e duhanit/Pirja e duhanit

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.